Deep Image Prior

Te weinig resolutie, beschadigde foto, teveel ruis in je beeld… Vergeet Photoshop en maak kennis met Deep Image Prior. Content Aware op steriods.

Eindeloos resampelen

Niets zo vervelend als beeldmateriaal aangeleverd krijgen waar je geen bal mee aankan. Te weinig resolutie, teveel ruis, overgebleven tekstfragmenten van een vorige compositie… We kennen het allemaal. Je kan als een bezetene beginnen Photoshoppen, eindeloos resampelen in de ijdele hoop dat niemand er iets van zal merken of, ten einde raad, op internet afschuimen naar die ene schimmige plug-in die heil moet brengen in een verloren situatie. Het resultaat? Massa’s verloren tijd, een zenuwinzinking en een beeld dat er nog altijd even miserabel uitziet.

Deep Image Prior

Als het van Dmitry Ulyanov en Victor Lempitsky van het Russische Skoltech Institute en Andrea Vedaldi van Oxford University afhangt, behoren die problemen voortaan tot het verleden. Deze bollebozen ontwikkelden een ‘neural network’ dat automatisch resolutie opkrikt, ruis verwijdert en beschadigde foto’s herstelt.

Geen leercurve

Anders dan andere, artificieel intelligente tools kent Deep Image Prior geen leercurve. Waar heel wat AI-toepassingen pas resultaten boeken nadat ze geleerd hebben uit de input van talloze beelden, maakt Deep Image Prior gebruikt van ‘untrained deep convolutional neural networks’. In mensentaal: de software haalt alle nodige informatie om een beeld te herstellen, uit het betreffende beeld zelf. En de resultaten zijn werkelijk verbluffend. Dit is een voorbeeld waarbij Deep Image Prior een beeld herstelt op basis van slechts 50% van de originele pixels.

No more copyrights

Opvallend is dat Deep Image Prior verrassend goed is in het verwijderen van tekstfragmenten of watermerken uit beelden. Voor de verdelers van stock fotografie is dit misschien niet zo’n geweldig nieuws.

Links: het originele beeld. De andere beelden zijn verschillende resultaten van Deep Image Prior.

Deep Image Prior is verder ook in staat om beelden te combineren, bijvoorbeeld eenzelfde foto genomen met en zonder flash. Het resultaat is een beeld dat de natuurlijke look heeft van een foto zonder flash, maar met de helderheid en detail van een foto mét flash.

Academisch speeltje

Op dit moment is Deep Image Prior niets anders dan academische spielerei van enkele slimmeriken. Op een commerciële toepassing is het nog even wachten. Maar het vooruitzicht dat er eindelijk een einde komt aan dat eeuwige gepruts met die resolutie, stemt mij alvast euforisch.

Een gedachte over “Deep Image Prior”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *