InDesign, het leeghoofdig fotomodel

Eerder deze maand lanceerde Adobe nieuwe updates voor onder andere Illustrator en InDesign (CC 2017.1). Hoge verwachtingen? Jammer. Meer dan een ‘cosmetische opsmuk’ kan je deze update niet noemen.

Leeghoofdig fotomodel

InDesign heeft tegenwoordig veel weg van een opgedirkt, maar verder leeghoofdig, fotomodel. Wat verfraaiinkjes hier en daar, extra (veelal volstrekt overbodige) gadgets en een zoveelste facelift… Er wordt behoorlijk wat opgesmukt en bijgepoederd, maar echte innovatie ontbreekt schromelijk. We moeten al terug tot 2014 (!) met de introductie van het Fixed Layout EPUB-formaat om nog van een echte vernieuwing te kunnen spreken…

Flauwe updates

Wat is er aan de hand Adobe? Geen inspiratie? Geen goesting? Teveel met het hoofd in de Cloud? Lang kan deze opeenvolging van zoutloze updates niet duren, denk ik. De concurrentie zit immers niet stil. Quark knabbelt met QuarkXPress 2017 zijn achterstand gestaag verder weg. Een verleidelijke prijspolitiek, een verrassend assortiment nieuwe features en nu ook de mogelijkheid om onbeperkt iOS apps te maken en exporteren… een mens zou voor minder zijn oude licentie van onder het stof halen.

Maar ook de mannen van Serif, het huis achter Infinity Photo en Infinity Designer, beloven vuurwerk met Infinity Publisher, een volledig nieuwe applicatie voor opmaak van zowel gedrukte als digitale publicaties waarvan de eerste bèta release voor dit jaar op de planning staat.

Bovendien, en dat is veel belangrijker, als ik de maandelijkse subscription fee op mijn VISA-uittreksel zie verschijnen, verwacht ik meer dan een set nieuwe icoontjes en een doos met ‘ontwerp-klare templates’… who gives a f*ck.

InDesign CC 2017.1

Goed, alle gekheid op een stokje. Wat zit er dan in die vermaledijde 2017.1 update? Een meer gestroomlijnde interface, bijgewerkte pictogrammen die overeenkomen met die in Photoshop en Illustrator, eenvoudige toegang tot voorinstellingen voor projecten en gratis Adobe Stock-sjablonen. Voilà, that’s it. Of nee. Een verbeterde stabiliteit. Ik zou het nog vergeten…

Image Crop & Color Themes

Illustrator is iets beter af met de introductie van de langverwachte functie Image Crop. Hiermee kan je bitmapafbeeldingen binnen Illustrator bijsnijden. Het is dus niet langer nodig om knipmaskers te gebruiken of afbeeldingen te bewerken in Photoshop. Voor de rest kreeg het opstartscherm een beurt en kan je kennis maken met het nieuwe paneel Color Themes waarmee je kleurpalletjes kan samenstellen. En ja, ook Illustrator geniet voortaan van een verbeterde stabiliteit.

Proper bestek

Trouwens, ik snap dat niet van die ‘verbeterde stabiliteit’. Dat net als een restaurant dat adverteert met de boodschap: ‘voortaan is ons bestek nog properder’ Duh… Je gaat er toch gewoon van uit dat je mes en vork proper zijn wanneer je aanschuift in het restaurant op de hoek. Evengoed mag je er redelijkerwijs van uit gaan dat de software waarvoor je betaalt stabiel is en dus gewoon… werkt.

Meer en beter

Ik hoop, echt waar, dat de Adobe MAX dit najaar meer en vooral veel beter brengt voor InDesign en Illustrator. Wij, grafisch ontwerpers allerhande, verdienen dat en we betalen er verdorie voor. Dus, kom op Adobe. Do some magic.

Een gedachte over “InDesign, het leeghoofdig fotomodel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *