Beestige BOPE

Afgelopen donderdag vond in de statige conferentiezalen van de Antwerpse zoo VIGC’s derde BOPE (Benelux Online Print Event) plaats. Het werd, hoe kan het ook anders… een beestig event 🙂

Benelux Online Print Event

BOPE… dat is een volledige onderdompeling in alles wat met online print te maken heeft. Trends en ontwikkelingen, interessante cases, de zin en onzin van mass customization, API’s, AI-gestuurde automatisatie, omnichannel communicatie… De mannen van VIGC hebben hun uiterste best gedaan om ook voor deze editie een rijkelijk gestoffeerd programma samen te stellen. Combineer dat met het majestueuze kader van het Conference Centre in de Antwerpse zoo en je weet dat je goed zit voor een bijzonder dagje bijleren.

Amazonization

En bijleren doe je sowieso op BOPE. Mogelijk waren niet alle sessies voor iedereen even interessant, maar je pikt altijd begrippen en inzichten op die, vroeg of laat, van pas komen in je eigen bedrijf. Van Bernd Zipper, auteur, journalist en print-goeroe, onthou ik de term ‘Amazonization’. Een trend waarbij de klant het service aanbod van Amazon als vanzelfsprekend beschouwt. Gegarandeerde tevredenheid, gratis terugsturen, next day delivery… Het zijn evidenties en als volwaardige online printer kan je onmogelijk achter blijven.

Print won’t die. Worthless printers will die (Bernd Zipper)

Bovendien verandert ook het profiel van de ‘print buyer’. De degelijk geschoolde professional moet stilaan plaats ruimen voor de met de smartphone opgegroeide millennial die nog maar weinig affiniteit heeft met het gedrukte medium. Het hoeft ook geen betoog dat deze laatste er een ander bestelgedrag op na houdt en niet van plan is drie dagen te wachten op een offerte. Nee, nee… prijzen moeten instant zijn, de service snel en het product onberispelijk.

Bernd Zipper: het profiel van de print buyer verandert

Alleshelende wondermiddel

Marco Aarnink: verkoop niet een product. Verkoop jezelf.

Wanneer de verwachtingen zo hoog gespannen zijn, is er maar één oplossing: je productie moet lopen als een trein. Automatisering is hier lang het alleshelende wondermiddel geweest. Van het moment dat een order binnen komt tot het moment van de levering… elk stapje moet geoptimaliseerd en zoveel als mogelijk geautomatiseerd zijn. Kijk naar de huidige succesverhalen in online print en je ziet quasi volautomatische printfabrieken waar menselijke interventie gereduceerd is tot een minimum. Het slim combineren van druk orders (gang-run printing) is al lang niet meer voldoende. Toch is automatisering niet zalig makend. Zowel van Marco Aarnink (Print.com) als van slotspreker Michael Fries (Onlineprinters) horen we dat automatisering ook grenzen kent en het belangrijk blijft om een warme relatie op te bouwen met je klant.

De vraag van één miljoen

Hoewel op BOPE online print van alle mogelijke kanten belicht wordt, blijft er één vraag als een boei boven water drijven, namelijk: ‘Is het voor mijn bedrijf (nog) zinvol om een eigen print platform uit de grond te stampen?’ Volgens Bernd Zipper alleszins wel. ‘Online print still rocks’, horen we. De fenomenale groeicijfers zijn wat afgezwakt maar volgens de flamboyante Duitser is online print zowat de enige manier om te overleven. En als je kijkt naar succesverhalen zoals dat van spreker Franky De Meyer (reclameonline.be) kan je de man bezwaarlijk ongelijk geven. Toch is de vraag meer dan relevant. De investeringen nodig om een goed draaiend print platform op poten te zetten, zijn nauwelijks te overschatten. Bovendien is er de immer toenemende druk van almaar kortere levertijden en lijkt er anderzijds geen einde te komen aan de bijtende prijserosie. Draai en keer het hoe je wil, da’s geen evidente combinatie.

Van het goede teveel

Met deze BOPE zet VIGC onder leiding van kersvers directeur Jos Steutelings, opnieuw een sterk event neer. Toch is de formule toe aan een update. Negen strak geregisseerde sessies op één dag… het is van het goede wat teveel. Zo gaat er immers een deel van die inhoudelijke waarde verloren aan een onvermijdelijke wegebbende aandacht. En dat is best jammer. Meer interactie en wat afwisseling in de vorm doen wellicht wonderen. Los daarvan is en blijft BOPE een uitstekende gelegenheid om je horizonten te verruimen, je inzichten te verdiepen en van gedachten te wisselen met collega’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *