QuarkXPress 2019 Preview

Quark kondigt de komst aan van versie 2019 van QuarkXPress. De ooit omnipotente tool voor paginaopmaak en grafisch ontwerp is helemaal terug van weggeweest en zo langzamerhand (opnieuw) een te duchten concurrent voor Adobe’s InDesign.

QuarkXPress 2019

Het is nog een beetje vroeg dag, maar Quark belooft in de zomer van dit jaar een nieuwe versie van QuarkXPress. Het moet gezegd dat Quark er een gezond upgrade-regime op na houdt en, belangrijker nog, elke nieuwe versie doorspekt met een rits opvallende en relevante nieuwe features.

Flex Layouts

In QuarkXPress 2019 zullen we voor het eerst mogen experimenteren met Flex Layouts. Quark omschrijft Flex Layouts als een nieuwe ‘layout space’ waarin gebruikers responsive HTML5 web pagina’s kunnen creëren in een WYSIWYG-omgeving. Met Flex Layouts zal je dus in staat zijn om banner ads, landing pages en microsites te ontwerpen zonder jezelf te verliezen in code.

Effects & responsiveness

Quark belooft verder dat je in staat zal zijn om je layout op te smukken met tal van HTML en CSS3-effecten zoals drop shadows, gradients, vector shapes, video en een schare aan interactieve elementen. Ook het geliefde Parallax effect, gekend van het ter dood veroordeelde Muse, zal tot de tool box behoren. De HTML output van Flex Layout is responsive en past zich aan aan gelijk welk schermpje van desktop tot smartphone. Testen van de responsiveness kan trouwens in de app zelf.

New Table Model

Verder zullen we in QuarkXPress 2019 kennis kunnen maken met een volledig nieuwe benadering voor de opmaak van tabellen. Het nieuwe Table Model zal nieuwe styling rules bevatten voor tabellen, rijen, kolommen en cellen en de Table Styles zelf kregen een bijpassende, meer intuïtieve user interface. Daarnaast beent QuarkXPress concurrent InDesign verder bij met onder andere de introductie van een Spring-Loaded Cursor voor het importeren van meerdere beelden en een 9-Point Reference Grid, handig bij selecteren en transformeren van objecten.

Winnende strategie

Met QuarkXPress 2019 heeft Quark opnieuw een verleidelijk aanbod in de etalage. Het mag duidelijk zijn dat het softwarehuis uit Denver volop inzet op code-vrije cross-mediale creatie en output. En dat zou wel eens een winnende strategie kunnen zijn. In een wereld waar print design steeds vaker vergezeld gaat van een digitale variant heeft een alomvattende app waarin evengoed interactieve iPad apps, web publicaties, eBooks en nu ook responsive web pages kunnen gemaakt worden, ongetwijfeld een streepje voor. Temeer omdat het bij concurrent InDesign op vlak van multi-channel publishing al een hele tijd windstil is. Na een blitse start is digital publishing in InDesign al snel verzandt in een wanhopig wanordelijke tool set waarbij sommige features wel en andere dan weer niet ondersteund worden in het ene dan wel het andere output formaat.

QuarkXPress Advantage

QuarkXPress 2019 zal beschikbaar zijn in het nieuwe QuarkXPress Advantage programma. Hiermee verlaat Quark de piste van de eenmalige licentiefee en kiest het dus ook voor een abonnementsformule. Al zijn ze er bij Quark als de kippen bij om het onderscheid te maken met de subscription plans van Adobe’s Creative Cloud. Zo biedt het QuarkXPress Advantage programma, naast een rits andere voordelen, toegang tot alle toekomstige updates en upgrades. Beëindig je je abonnement dan behoudt je, in tegenstelling tot de plans van Adobe, wél je licentie en kan je dus probleemloos verder werken.

 


New Features in QuarkXPress 2019

Flex Layouts
Tables Reimagined
Professional Image Export
Complete PDF Accessibility Support
Performance Boost for Mac and Windows
Spring-Loaded Cursor
9-Point Reference Grid
Auto Growing Text Boxes
Enhanced Paragraph Formatting
Directional Spine Alignment
Easy Access to Merge Shapes
Enhanced Border Formatting Control
Enhanced Retina Support


 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *