Hillary for president

Hot topic deze week: Hillary Clinton stelt zich officieel kandidaat als president van de Verenigde Staten. Zoals te verwachten zorgt dat voor verhoogde activiteit op allerhande sociale en andere media. Alleen gaat het daarbij niet zozeer over haar politieke boodschap, dan wel over het design van haar logo. En de kritiek is niet bepaald van de poes. Terecht of niet?

Toen ik het logo zag voorbijflitsen tijdens de aankondiging had ik ook zoiets van: ‘wacht eens even. Daar klopt precies iets niet’. Het Hillary-logo is immers verbijsterend simpel en strak van opzet en heeft nog weinig gemeen met de gangbare beeldtaal uit vorige campagnes. Je kent dat wel: veel blauw en rood, vlaggen en wimpels, stars en stripes… Daartegen steekt het Hillary-logo af als een kameel in een alpenweide.

Wat mij meteen opvalt, is de Zapf Dingbats-achtige rode pijl die de twee blauwe balken verbindt. Zoals je merkt, wijst de pijl naar rechts. Er zal wel een reden geweest zijn om dat zo te doen, maar de pollitieke connotatie met een ‘rechts’ beleid is natuurlijk niet ver af. En laat dat nu net haaks staan op de politiek die Hillary wil voeren.

Een terugkerend punt van kritiek is ook dat het logo te ‘simpel’ is, alsof het snel-snel in mekaar is geflanst door de stagair(e) in MS Paint. Het lijkt goedkoop, clipart-achtig en zelfs een beetje stunteling. Toch is de ontwerper een man met naam: Michael Bierut van Pentagram. Niet de minste en je kan er van op aan dat het ontwerp niet bepaald goedkoop zal geweest zijn en al absoluut niets te maken heeft met clipart of andere gratis te downloaden ’12-in-een-dozijn-ontwerpjes’.

Een verklaring voor de ‘eenvoudige’ constructie van het Hillary-logo zit hem wellicht in het feit dat een logo voor een dergelijke verkiezingscampagne veel meer is dan de sticker op de zijkant van de tourbus. Het is een symbool dat gebruikt wordt in verschillende media, op verschillende materialen, in eindeloze variaties en desondanks zijn communicatieve kracht moet behouden.  In dat opzicht is de eenvoudige constructie van het Hillary-logo ongetwijfeld een sterke troef.

Toch vind ik het niet geslaagd. Ik kan leven met het eenvoudige karakter en Michael Bierut en zijn team hebben de verdienste met iets vernieuwend op de proppen te zijn gekomen. In mijn ogen mist het Hillary-logo echter wat warmte en menselijkheid. De bonkige, hoekige vormen geven het iets kils en afstandelijk. Doe mij dan maar de stijlvolle, wat klassiekere branding van de Obama campagnes, met de poster van Shepard Fairey als iconisch orgelpunt. Dat was nog eens andere koek. Wat denken jullie ervan?

 

Schermafbeelding 2015-04-15 om 10.51.42
De iconische Hope poster van Shepard Fairey werd het symbool van de 2008 Obama Presidential Campaign.

 

Het officiële logo van de Barack Obama Campagne in  2008.
Het officiële logo van de Barack Obama Campagne in 2008.

 

 

Het officiële logo van de Barack Obama Campagne in  2012. Never change a winning team.
Het officiële logo van de Barack Obama Campagne in 2012. Never change a winning team.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De persiflages kunnen natuurlijk niet achter blijven. Wat dacht je van deze: de Hillvetica, een hilarisch lettertype gebaseerd op het logo. Een creatie van grafisch ontwerper Rick Wolff.

resize

JumpLine: hillaryclinton.com

Een gedachte over “Hillary for president”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *