To bleed

or not to bleed

In de loop van april lanceert Enfocus versie 13 van de krachtige PDF-editing software PitStop Pro. PitStop Pro (ook wel eens de reddende engel van de prepress genoemd) laat je toe om PDF-bestanden als het ware open te breken en aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan het omzetten van hardnekkige steunkleuren of het alsnog uitvoeren van die ene veel-te-laattijdige tekstcorrectie. Versie 13 van deze professionele tool biedt nu Automatic Bleed Generation. En dat is geweldig nieuws!

Niets zo vervelend als een PDF aangeleverd krijgen die niet voorzien is van afloop. Dit betekent immers dat je moet bellen naar de afzender met de boodschap: ‘hey, er zit geen afloop in je document. We kunnen er niets mee aanvangen’. Waarop de afzender steevast antwoord: ‘afloop, WTF?’ Vervolgens ontspint er zich een zenuwslopend proces waarbij je de nitwit aan de andere kant van de lijn probeert uit te leggen wat afloop is en waarvoor het dient… Resultaat? Frustratie alom en veel tijd die je niet in rekening kan brengen. Daar hebben we niks aan en gelukkig is er nu PitStop Pro om dat voor ons op te lossen.

De feature Automatic Bleed Generation werkt ontstellend simpel. Je selecteert gewoon de Add Bleed Action List en PitStop Pro vult de lege ruimte tussen de Trim Box en de Bleed Box netjes op. En hoe dan wel? Door de betreffende objecten (vector of bitmap, maakt niet uit) te kopiëren en te spiegelen in de afloopzone. Voila, opgelost. De nieuwe objecten blijven editeerbaar in PitStop Pro en de truck werkt in alle kleurmodi (CMYK, mono-, duo- of tritone, LAB, RGB…) die een PDF kan bevatten.

Verder in versie 13: Preflight restrictions. PitStop Pro laat je voortaan toe om de preflight te beperken tot een bepaalde pagina of een reeks pagina’s. Meer nog, je kan je preflight focussen op een bepaalde zone of bepaalde objecten binnen je PDF. Zelfs afzonderlijke lagen binnen een PDF kunnen met aangepaste settings gecheckt worden. Klinkt hartstikke professioneel.

Een licentie op PitStop Pro is niet zo goedkoop en kost je 699 EUR. Wie nu de huidige versie 12 koopt, krijgt een gratis upgrade naar versie 13. Upgraden kan ook vanaf versie 10 voor 299 EUR of vanaf versie 11 voor 189 EUR. Nieuw is de optionele mogelijkheid om PitStop aan te schaffen via een abonnement.  Je betaalt dan 300 EUR per jaar of 30 EUR per maand. Keuzemogelijkheden genoeg, lijkt me.

Opgegeven prijzen zijn excl. BTW, volgens de informatie op de website van Enfocus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *