Duivelse streken van de zetduivel

Misschien hebt u dit overlijdensbericht met pijnlijke zetfout erin ook opgemerkt. Zeer jammer, zoveel is zeker, en de verwijten in sociale media aan het adres van de zetter waren niet van de poes. Toch wil ik een lans breken ter verdediging van deze onfortuinlijke zetter.

cover zetduivel

Natuurlijk is dit een kemel van formaat. En ja, als alerte professional moet je dergelijke miskleunen opmerken nog voor de proef de deur uit gaat. En daarmee is het hoge woord gezegd, nl.: proef. Ik kan me niet voorstellen (of beter: ik wil me niet voorstellen) dat dergelijke aankondiging met toch wel delicate informatie zonder ‘OK’ van de opdrachtgever gepubliceerd wordt.  Er is dus op zijn minst sprake van een gedeelde verantwoordelijkheid.

Het valt mij trouwens op hoe nonchalant sommige opdrachtgevers wel eens zijn als het op nalezen en goedkeuren van proeven aankomt. Het zal u misschien verbazen, maar zetters, lay-outers, vormgevers of ontwerpers… het zijn geen machines. Ja, wij maken fouten. Waarom? Omwille van nijpende tijdsdruk, omwille van onduidelijke correcties of al te cryptische instructies, omwille van ‘slecht-geslapen-en-de-koffie-is-op (=rampscenario), omwille van… hey, er zijn wel duizend-en-één redenen waarom de zetduivel soms vrij spel krijgt. Vandaar dat een gedegen ontwerper je altijd een proef stuurt ter finale controle. En nee, dat gebeurt niet om de verantwoordelijkheid af te schuiven, maar vanuit een oprechte bezorgdheid over uw communicatie. Want drukwerk, anders dan elektronische communicatievormen, is onverbiddelijk. Eens gedrukt, staat het zwart-op-wit. Pijnlijke vergissing, of niet.

Dus, beste opdrachtgever, de volgende keer als u een finale versie ter goedkeuring ontvangt: neem even de tijd, leg uw mailbox het zwijgen op en zet uw smartphone op ‘laat-mij-gerust’-stand en bekijk met een kritisch blik uw advertentie, uitnodiging, folder… Wedden dat u nog een foutje vindt.

Een gedachte over “Duivelse streken van de zetduivel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *