OK, opslagcapaciteit is lang niet meer zo’n issue als vroeger. Vandaag de dag koop je voor een hand vol euros algauw enkele terrabytes opslag. Downsampelen om plaats te besparen… ben je gek. De bollebozen bij Beamr, het bedrijf achter JPEGmini, denken ze daar duidelijk anders over.
Save as JPG
Bij het bewaren naar JPG in Photoshop heb je sinds mensenheugenis de mogelijkheid om settings te maken inzake kwaliteit en bestandsgrootte. Hoe hoger de kwaliteit, hoe lager de compressie, hoe groter het bestand. Zo klaar als een klontje. Of toch niet helemaal? De standaard kwaliteitsettings ‘Low, Medium, High en Maximum’ zijn bijzonder nietszeggend. Vraag je op restaurant je steak ‘medium’ gebakken (BTW: culinaire vakterm is ‘à point’) dan kan ik mij daar iets bij voorstellen. Maar van een beeld met een ‘medium’ kwaliteit heb ik eerder mijn bedenkingen bij compositie of onderwerp dan bij scherpte en resolutie. En, laten we eerlijk zijn, eigenlijk willen we helemaal geen settings maken. Je wil gewoon de beste kwaliteit, minimale compressie en een zo klein mogelijk bestand. En dat is nou net wat JPEGmini voor jou doet.
JPEGmini
JPEGmini analyseert je beeld aan de hand van een vernuftig algoritme dat de menselijke, visuele waarneming simuleert. Vervolgens past de software de maximale compressie zonder afbreuk te doen aan de waarneembare kwaliteit. Niet elk beeld wordt dus even sterk gecomprimeerd. Maar het resultaat het resultaat is altijd het kleinst mogelijke bestand én de best mogelijke kwaliteit. Natuurlijk als je 800% inzoomt, zal je ook hier de typische JPG-artefacten kunnen spotten. Maar op 100% weergave is, volgens de slimme koppen van Beamr, het verschil met het origineel niet te zien. De software werkt binnen de grenzen van ‘baseline JPEG’ en produceert bestanden die compatibel zijn met elke browser, applicatie of hardware die de JPEG standard ondersteunt. Bovendien maakt JPEGmini gebruik van alle beschikbare CPU cores en is het dus lekker snel.
De software komt in drie maten: JPEGmini, JPEGmini Pro en JPEGmini Server. De basis- en Pro-versies draaien onder OSX en Windows. Ben je vaak met (veel) beeldmateriaal aan de slag? Dan is de Pro echt wel aan te bevelen aangezien deze versie voorzien is van een plug-in voor Lightroom én, sinds kort, voor Photoshop. Op dit moment loopt er een Limited Time Offer voor de Pro: $ 99 ipv. $ 149. Koopje, lijkt mij.
Akkoord dat de gegeven keuze van een kwaliteitsfactor waarschijnlijk niet altijd oordeelkundig gebeurd. Als je een beeld in JPEG codeert, passeer je echter sowieso altijd via het menselijk waarnemingsmodel: JPEG zet je beeld om in één helderheidscomponent (zien we zeer goed, dus veel bits nodig) en 2 chromacomponenten (zien we al veel minder details, dus hier besparen op bits). Beelden met weinig kontrast leveren dus altijd kleine bestanden op, los van de gekozen kwaliteit. Kies je bewust een lage kwaliteitsfactor dan geef je kwaliteit op om bytes te winnen. In mijn ogen minder relevant met de huidige communicatiesnelheden.
Bedankt voor de interessante aanvulling, Fons.
hey Stef –
My name is Eric, and I’m on the content team at Website Planet. I wanted to reach out to you after coming across your page here: http://www.jumpline.eu/jpegmini/.
We recently build a killer tool to compress images. There are a few of these out there, but we built ours to be a bit more quality than the others.
Here it is: image compression tool (https://goo.gl/pcK5sn).
Would you consider adding this link to the page of yours I mentioned above? It’d really knock my socks off if you did 🙂 but hey, it’s up to you.
Let me know what you think. If I don’t hear from you I’ll just follow up in a few days.
Thanks
– Eric