Waarom feedback vragen via LinkedIn geen goed idee is…

Af en toe zie ik op LinkedIn een post waarin een opdrachtgever feedback wil verkrijgen op het ontwerp van bijvoorbeeld een nieuw logo. Een goed idee? Bijlange niet! En hier is waarom.

Een tijdje geleden zag ik onderstaande post passeren. Het betreft een eenvoudige vraag, nl.: welk logo-ontwerp vinden jullie het meest van toepassing op onze lijn van tropische zwemkledij?

 

Post LinkedInd

Eerst en vooral: hier is nergens een ontwerp te bespeuren. Een of andere snoodaard heeft gewoon de woorden ’tropic swimsuits’ in acht verschillende lettertypes gezet. Dat kan je bezwaarlijk een logo-ontwerp noemen.

d414c06a-d3ad-4bff-8e19-9bbdf04802b6-original

Toch is dit een veelzeggende post. Enerzijds leert het ons dat de ontwerper in kwestie ofwel geen vormgever is ofwel een extreme vorm van professionele luiheid vertoont (ik gok op optie 1). Anderzijds heeft de opdrachtgever duidelijk geen  benul van wat een volwaardig ontwerp moet zijn. Had die persoon dat wel geweten, had hij of zij nooit deze vraag op een professioneel netwerk gesteld en meteen de betreffende ontwerper de laan uitgestuurd.

Maar goed, laten we er voor het gemak even van uit gaan dat het hier gaat om een aantal mooie, professionele ontwerpen. Dan nog is het een bijzonder slecht idee om op deze manier feedback te verzamelen. In de screenshot zien we dat de vraag al 15.314 reacties heeft uitgelokt. Man, dat krijg je niet eens allemaal gelezen! Laat staan dat je uit deze berg al dan niet gefundeerde meningen een conclusie kunt distilleren. Hopeloos.

Hoe moet het dan wel? Het is wellicht een goed idee om bij de beoordeling van een ontwerp het aantal betrokken partijen beperkt te houden en net die mensen te betrekken die er later ook mee aan de slag moeten. En, hoewel de feedback van een buitenstaander interessant kan zijn, wil dat niet zeggen dat je je volledige sociale achterban bij het design moet betrekken.

Nog een tip: verlies je niet in details, maar focus op het algemene concept. Straalt het logo de gewenste sfeer uit? Worden de waarden van je organisatie duidelijk verbeeld? Slaat dit aan bij de doelgroep… Dat zijn relevante vragen en de antwoorden zorgen voor interessante feedback. Of dit of dat detail kleiner, groter, ronder of vierkanter moet… laat dat maar aan de ontwerper over. Hij is de professional.

En nog iets… Als een ontwerper ooit bij je terugkomt met ACHT voorstellen, stuur hem dan maar meteen terug. Kwantiteit is nooit een substituut voor kwaliteit. Je bent veel beter af met twee of, maximaal, drie echt goede ontwerpen. De keuze zal zo al moeilijk genoeg zijn.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *