Zara in het nieuw

Het nieuwe logo van kledingketen Zara lokt heel wat reacties uit en die zijn lang niet altijd flatterend. Terecht of niet? Dit is wat wij ervan denken…

Makkelijk brullen

Het is makkelijk om vanaf de zijlijn te brullen dat de ongetwijfeld peperdure redesign van Zara’s logo op geen bal trekt. “Het zal wel de  zatte buurvrouw of die gebuisde stagiair geweest zijn die dit in mekaar geflanst heeft”, hoor je wel eens. En soms is dat ook het geval. Maar hier zeker niet. Zara ging voor de redesign in zee met gerenommeerde studio Baron & Baron (NY) van de Franse typograaf Fabien Baron. En dat is nu niet bepaald de eerste de beste. Als je kan uitpakken met namen als Calvin Klein, Burberry, Giorgio Armani en Christian Dior ben je bezwaarlijk aan je proefstuk toe als het op branding voor fashion aankomt.

Onzen Erik is ni content

Toch is de kritiek op het nieuwe ontwerp niet van de poes. Erik Spiekermann, noemde het, en ik citeer: ’the worst piece of type I’ve seen in years’. Yep, dat kan tellen hé. Het is zo klaar als een klontje wat onzen Erik bedoelt. De letters zijn zodanig op mekaar gepropt dat de leesbaarheid er gevoelig onder lijdt. Het lijkt wel een recordpoging ‘negative kerning’ en het contrast met het oude logo waar de letters eerder wat te ver uit mekaar staan, kon nauwelijks groter zijn.

Het oude logo…
… het nieuwe logo

Sterk contrast, fijne details

Ook technisch zijn er bedenkingen bij dit logo. Persoonlijk vind ik die Bodoni-achtige letters met een uitgesproken contrast best wel karaktervol. Vooral de bolle ‘R’ is een en al elegante finesse. Maar een sterk contrast betekent fijne details. Zolang je je logo huizengroot gebruikt, hoeft dag geen probleem te zijn. Maar blijft dit ontwerp nog wel overeind eenmaal geborduurd op een piepklein embleem van een T-shirt? Of gaat Zara net als Zalando met van die giga-etiketten werken? Ik vrees dat de leesbaarheid die al onder druk staat omwille van de waanzinnig strakke letterspatiëring nog verder afbrokkelt en het logo strandt in een soort van letterbrij waar niemand nog iets van kan maken. Tenzij natuurlijk leesbaarheid en herkenbaarheid niet van tel zijn… Maar is dat nu net niet de essentie van een logo?

© Baron&Baron for Zara

Een complete ramp?

Toch niet. Ik vind het nieuwe logo best wel stijl en klasse hebben en het is in ieder geval beter dan dat gortdroge en seksloze nieuwe logo van Burberry, een creatie van Peter Saville. En dat is nu ook niet bepaald de eerste de beste, hé.

© Baron&Baron for Zara

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *