Foetsie Fonts

Adobe heeft onlangs bekend gemaakt dat vanaf 15 juni een hele rits fonts zonder meer uit de Adobe Fonts Library verdwijnen. Foetsie…

Het zijn de letterhuizen Font Bureau en Carter & Cone die hun samenwerking met Adobe Fonts hebben opgedoekt. Vanaf 15 juni verdwijnen de lettertypes van deze uitgeverijen voorgoed uit de lijst met beschikbare fonts. Concreet betekent dit dat de fonts niet langer zullen verschijnen in de Fonts tab van de Creative Cloud desktop app en in de font menu’s van InDesign, Illustrator, Photoshop en alle andere telgen uit de Creative Cloud.

Missing font

Wat als ik een van die lettertypes gebruikt heb in een project? Wel, pech gehad. InDesign zal het verwijderde font aanduiden als ‘missing font’ en vervangen door het default lettertype. Een bestand waar de font data zijn ingesloten, zoals een PDF, zal dan weer geen problemen ondervinden. Die bestanden kan je probleemloos verder blijven gebruiken. Hetzelfde geldt voor fonts die zijn omgezet naar contouren of gerasterd zijn… wat nogal wiedes is aangezien het niet langer gaat om lettertypes.

En wat met websites?

Goei vraag… Adobe beweert dat het voor gepubliceerde projecten de gebruikte fonts zal blijven ondersteunen, ook al zijn ze uit de fontlijst verdwenen. Bestaande websites zitten dus gebeiteld. Voor projecten die in de stijgers staan of nieuwe projecten zijn de lettertypes niet langer beschikbaar.

Nieuwe licentie

Wat moet je doen als je bepaalde fonts toch wil blijven gebruiken? Er zit niets anders op dan voor de betreffende fonts een licentie aan te schaffen via de Type Network website waar je de fonts van Font Bureau en Carter & Cone kan terug vinden.

Over welke fonts gaat het? Wij hebben ze voor jullie even op een rijtje gezet…

Font Bureau

 

Agency FB

Amplitude

Apres

Belizio

Belucian

Benton Sans

Berlin Sans

Bodoni FB

Bullen

Bureau Grot

Californian FB

Caslons Egyptian

Comrade

Constructa

 

Eagle

El Grande

Elmhurst

Empire

Escrow

Farnham

Fritz

Garamond FB Text

Giza

Hamilton

Ironmonger

Meyer Two

Moderno FB

Parka

Parkinson

Pennsylvania

Phaistos

Poster Black

Poynter

Rhode

Romeo

Roxy

Sam Sans

Showcard

Skyline

Starling

Tasse

Tilda

Titling Gothic FB

Truth FB

Village

Whitman

Williams Caslon Text

 

 

 

 

 

Carter & Cone

Big Moore

Mantinia

Miller Text

Miller Headline

Miller Display

Miller Banner

Rocky

Roster

Sophia

Stilson

 


PaperSwatch20-21


 

Een gedachte over “Foetsie Fonts”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *