Adobe dumpt Type 1 fonts

Adobe heeft aangekondigd dat het stopt met de ondersteuning voor Type 1 fonts. Vanaf januari 2023 zal je je ouwe getrouwe Type 1 fonts niet meer kunnen gebruiken in InDesign.

Niets dat op een nakend drama wees deze morgen. YouTube filmpje kijken, tasje koffie erbij, InDesign alvast opstarten… en dan floept er ineens een blauwe balk op waarin Adobe doodleuk aankondigt Type 1 fonts niet langer te ondersteunen… Wablief… Serieus? Blijkbaar wel dus.

Oude technologie

Adobe argumenteert dat Type 1 een oude technologie is die niet langer ondersteund wordt door moderne platformen, mobiele besturingssystemen en web browsers. Vanaf januari 2023 is het dus onherroepelijk afgelopen en zal je je Type 1 fonts niet langer kunnen gebruiken, zelfs al staan ze op je computer geïnstalleerd en ondersteunt je OS wél nog Type 1 fonts. InDesign zal je Type 1 fonts niet langer herkennen en brandmerken als ‘missing fonts’. In Photoshop stopt de ondersteuning voor Type 1 fonts zelfs al dit jaar.

Wat gedaan?

Wel je kan je Type 1 collectie buiten kegelen en een hele bibliotheek aan nieuwe OpenType fonts aanschaffen. Effectief, maar prijzig. En ja, er bestaan tools om je Type 1 fonts te converteren naar OpenType maar laten we wel wezen, een echt betrouwbare oplossing is dat niet.

Wie geen vermogen wil spenderen aan OpenType fonts is dus afhankelijk van de beschikbaarheid van fonts op Adobe Fonts. Toegegeven de bibliotheek van Adobe Fonts is de laatste jaren stevig uitgebreid en de integratie werkt lekker makkelijk, maar echt veilig voelt het toch niet. Adobe heeft het immers eerder al gepresteerd om zonder boe of bah bepaalde fonts uit hun winkel te knikkeren. En dan ben je alsnog geld aan het uitgeven om licenties aan te schaffen.

Ik weet ook wel dat Type 1 niet meer van deze tijd is, maar voor mijn print projecten werken ze prima en het is best pijnlijk om te beseffen dat die bibliotheek waar ik jaren in geïnvesteerd heb binnenkort niet langer bruikbaar is. Het ga je goed ouwe getrouwe Type 1’s.

Type 1 werd in 1984 geïntroduceerd door Adobe voor gebruik met PostScript printers. Type 1 fonts kenden hoogdagen in het DTP-tijdperk maar werden daarna al gauw overschaduwd door de meer veelzijdige OpenType fonts.


PaperSwatch20-21


 

Een gedachte over “Adobe dumpt Type 1 fonts”

  1. We’re nothing but a bunch of slaves_
    75% van mijn font lib is nog Type1

    en dan blijft de vraag naar de continuïteit van bestaande projecten uit archief: als ge nen boek van 400pp hebt in pakweg Univers Type 1, en ge moet naar Univers OpenType, wat gebeurt er dan allemaal!?
    Verloop, regelafbraken, lege pagina’s…. The Horror!

    en geldt dat dan ook voor BAT-PDFs? In theorie zit daar alle font info al included, maar wat als dat T1 fonts zijn? Volledig terug herlezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *