Google Tilt Brush: artistieke creatie revamped

Vergeet het geklieder met penselen op canvas of dat fake gedoe met brushes en bristle tips in Photoshop. Maak kennis met de Google Tilt Brush, dé aanzet voor wat wel eens een heel nieuwe discipline in artistieke creatie kan worden.

Ik heb een zwak voor virtual reality en tot mijn grote vreugde kent de technologie de jongste tijd een heuse revival. Toegegeven, het blijft een gehannes met die VR-bril en van sommige toepassingen wordt je gegarandeerd kotsmisselijk, maar wat Google met de Tilt Brush doet, spreekt werkelijk tot de verbeelding.

Schermafbeelding 2016-05-12 om 09.09.14
© Google Tilt Brush

HTC Vive en Google Tilt Brush

Waar het op neer komt is, dat je met behulp van een HTC Vive headset en gekoppelde controller, in een virtuele ruimte, levensechte illustraties kan ‘schilderen’ in drie dimensies. De toepassing laat je toe om niet alleen de kleur, maar ook het materiaal waarmee je schildert, te variëren. Zo kan je schilderen met ‘materialen’ als inkt of fluo (eerder vanzelfsprekend) maar evenzeer met rook, vuur, sneeuw of… sterretjes. Tinkelbel is er dus aan voor de moeite. Al kan je je ‘brush’ ook instellen op meer aardse substraten en de laatste nieuwe modetrend levensgroot uitschetsen in substraten als jeans, katoen of leder.

160509172652-google-tilt-brush-teaser-3-exlarge-169
© Google Tilt Brush

De interface biedt je naast een Colour Picker ook enkele rudimentaire tools zoals een Eraser, een Mirror Mode en een Undo functie. Verder kan je een invulling kiezen voor je virtuele ruimte (bijv. Space of Night Sky) zodat je niet in het ijle zwart hoef te werken. Eenmaal klaar kan je een Snapshot van je creatie maken om mee te scoren op Instagram. Tijdens het hele proces kan je trouwens rond of zelfs door je creatie wandelen. Geef toe, hoe cool is dat… !

Hoe ga je te werk?

Stap 1: koop een HTC Vive headset via de HTC webshop (preorder: ± 975 EUR incl. verzending, shipping start vanaf juni 2016). Stap 2: installeer het entertainment platform Steam (beschikbaar voor Mac, Windows en Linux) en koop de Google Tilt Brush app ($ 27,99, maar enkel voor Windows). Stap 3: plug alles aan elkaar en… kliederen maar.

De Google Tilt Brush is ongetwijfeld dikke fun om mee te spelen en te experimenteren (reactie van mijn tienerdochter: papa ligt dat al in de winkel? Ik wil dat ook…). Voor de iets of wat professionele creatie zijn de tools echter nog veel te rudimentair. Maar de Tilt Brush app is echt innoverend en een heuse wake up call voor de gevestigde huizen. Creatieve software zou er binnenkort wel eens helemaal anders kunnen uitzien.

Een gedachte over “Google Tilt Brush: artistieke creatie revamped”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *