The Love Symbol font

Zijne Purperen Hoogheid is niet meer. Geniaal muzikant, meesterlijk artiest en fuifnummer eerste klas… we zullen hem missen. Maar niet getreurd want een piepklein, maar erg herkenbaar, stukje van Prince’s digitale nalatenschap kan je gratis en voor niets downloaden op je desktop. Ik heb het over niets minder dan het originele Love Symbol font.

Ik beken. Ik ben fan. Altijd geweest. Het nieuws van Prince’s overlijden heeft me dan ook echt geraakt. En natuurlijk ga je grasduinen op internet op zoek naar iets memorabels om te koesteren op je harde schijf. Tijdens mijn, met bittere tranen doordrenkte, zoektocht kwam ik een artikel op het spoor van Mike Wehner van Daily Dot Tech waarin de man beweert het originele Love Symbol font te hebben gevonden… Echt, wel.

Prince Interactive game

Volgens Mike Wehner zijn originele versies van het Love Symbol font helemaal niet zo wijdverspreid als je zou denken. Natuurlijk bulkt het internet van bitmaps van het Love Symbol, maar de originele glyph is quasi onvindbaar. Wehner vond het font terug als onderdeel van de Prince Interactive game uit 1994. De Prince Interactive game was een soort van virtuele Prince wereld waarin je als toegewijde fan eindeloos kon ronddolen en oeverloos veel tijd verdoen. De software zelf is vandaag de dag onbruikbaar, maar Wehner kon het Love Symbol font (met de nietsverhullende naam PrncTrue) lokaliseren in de folder… FONTS. Jemig! Dat had ik nooit geraden. Vermoedelijk hadden de game ontwikkelaars niet meteen het idee dat iemand zou gaan snuisteren in hun software files anders hadden ze deze kostbare schat wellicht dieper begraven.

Schermafbeelding 2016-04-29 om 09.34.01
Prince Planin in een standaard .TTF formaat

PrncTrue bleek echter een Font Suitcase file, een fontformaat dat naar de eeuwige jachtvelden is verbannen en compleet incompatibel met zowat elk hedendaags systeem. Gelukkig voor ons is Mike Wehner een handige jongen en na wat gegoochel met tools als Resource Finagler en Typelight kon Wehner het bestand converteren en hernoemen naar een doordeweeks .TTF bestand dat je met één muisklik kan installeren op zowel OS X als Windows. Eenmaal geïnstalleerd gedraagt het font zich zoals elk ander font, behalve bij de hoofdletter S. Tik Shift-S en daar is… het originele Love Symbol. Hoe cool is dat?

Benieuwd naar het originele Love Symbol? Via deze Dropbox link kan je het font downloaden.

Voor de fans: het Love Symbol is een creatie van grafisch ontwerper Mitch Monson in samenwerking met art director Lizz Luce. Zoals veel universele logo’s of symbolen werd het op een nacht bij mekaar gekrabbeld. Wat mij opviel, toen ik de glyph in Illustrator had geplaatst, is hoe ruw en onafgewerkt dit originele symbool eigenlijk wel is. Net als het menselijk lichaam, moest ook het Love Symbol imperfect, asymmetrisch en wat organisch zijn.

Schermafbeelding 2016-04-29 om 09.53.45
The Love Symbol lijkt eerder onafgewerkt en wat hoekig. Niet wat je noemt een gepolijst logo.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *