McBess rockt

McBess rockt!


Enkele jaren gelden zag ik op OFFF Barcelona een mannetje met een vreemd accent. Hij maakte tekeningen maar gebruikte weinig of geen kleuren. Enkel zwart en 50 tinten grijs 🙂 Rondborstige vrouwen, gitaren, mannen met baarden, flessen whiskey, grote stukken vlees … Stijl had hij wel. En hij luisterde naar de naam McBess.

Monsieur Matthieu Bessudo

McBess heet eigenlijk Matthieu Bessudo en is geboren en getogen in het zonnige Cannes. Daar kwam hij in contact met muziek. Hij leerde eerst drummen en later gitaar spelen. Dat doet hij nu nog, in zijn band the Dead Pirates.
In 2002 start Matthieu een opleiding 3D animatie in de gerenomeerde school Supinfocom. Die school heeft 3 campussen, in Valenciennes, Montreal en Maharasthra, India. (Bekijk zeker hun gallerij met afstudeerfilmpjes). Tijdens die opleiding kreeg hij de naam McBess, om een onderscheid te maken met een andere Matthieu in de klas. Nog in die periode ontwikkelde McBess een eigen tekenstijl.

Londen

Plots was er My Desk. De tekening waarin we de eerste keer McBess zien, zoals we hem nu kennen. Geen kleuren wel muziek, eten en drank.  begonnen als een sketch op papier, weg van de computer. Matthieu had zowat genoeg van alle computeranimatie. Simpel potlood en papier en tekenen maar. Wel afwerken in photoshop – liever dan het koude illustrator.McBess My Desk
Ondertussen was McBess naar Londen verhuisd. Hij woont er nog steeds. Hij houdt enorm van de stad. En dat voor iemand van het zonnige zuiden. Als freelancer ging hij er aan de slag. Na zijn opdrachten bleef hij werken aan zijn fantasierijke stijl. Zo zegt hij: “Laat me geen levensechte dingen tekenen, dat werkt niet voor mij.  Wat me heeft geholpen is dat ik enkel voor mezelf heb getekend. Wanneer ik voor iemand anders teken, dan is het alsof de tekening niet van mij is. Elke aanpassing voelt niet goed. Maar ik word er voor betaald en dat telt ook.”

Zijn werk is sterk gelaagd, als een foto, een momentopname. De invloeden van Max Fleischer en Betty Boop zijn niet ver weg.  Hij geeft toe dat hij zijn grenzen sterk moet bewaken. Ontelbare keren werd hij gevraagd om toch wat meer kleur in zijn werk te brengen. Ondanks dit prijst hij zichzelf gelukkig. Andere illustratoren hebben een zwaarder parcours of zijn zelfs gestopt.

“A high point has been people coming up to me and telling me that I was the reason they started drawing”

Soit, ik ben fan! McBess komt naar het Bump festival in Kortrijk, deze vrijdag. Om 10 uur geeft hij het beste vanzichzelf. Allen Daarheen!

 

JumpLine:
McBess
The Dead Pirates
the Dudes-factory

McBess - Dead City Cream
McBess Dead City Cream
McBess - Everything Is Useless
McBess Everything Is Useless

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *