Microsoft, het nieuwe Apple

Tijdens zijn jongste event in New York pakte Microsoft uit met de introductie van de Surface Studio, een desktop PC (jawel) bestemd voor de creatieve professional. En het moet gezegd, het ding ziet er onnoemelijk cool uit.

Waar de innovatie bij Apple zich vandaag de dag beperkt tot het weglaten van de headphone jack op verder weinig vernieuwde en veel te dure iPhones, is het de Surface Group bij Microsoft die met de meest innovatieve producten op de proppen komt. Wie had dat ooit durven vermoeden…

surface-studio-2_w_755
Het 28″ touch screen kan je omvormen tot een volwaardige tekentafel.

Microsoft Surface Studio, de desktop voor creatieve professionals

De Microsoft Surface Studio is bestemd voor creatieve professionals en biedt zowel een digitaal canvas in de vorm van een 28″ touch screen als een ‘standaard’ computer die je gebruikt om mails te checken en op het internet te surfen. De base unit bevat alle hardware die je in een high-end computer verwacht: een potige i5 of i7 processor, krachtige Nvidia grafische kaart, stereo speakers en de nodige fans en heat pipe om deze krachtpatser af te koelen. De echte innovatie zit echter in het scherm. De Studio display kan je kantelen tot een hoek van 20° en daarmee omtoveren tot een volwaardige tekentafel. In die ’tekentafel’-modus verbergt het scherm het scharniersysteem en de base unit volledig. Je interactie is volledig gefocust op het scherm en al de rest verdwijnt uit het gezichtsveld. Naar wat ik lees, kan je ook gerust met je volle gewicht op op het scherm leunen. Het geeft geen krimp.

True-to-scale

Het Surface team heeft er voor geopteerd om het scherm ’true-to-scale’ te maken. Dit betekent dat een A4 op 100% op het scherm ook effectief overeenkomt met het formaat van een fysiek A4-tje. Of nog: de 12 punt corpsgrootte op je scherm is identiek aan de 12 punt die uit je printer rolt. Erg handig voor print designers. De consequentie van deze keuze is dat de exacte diagonale afmeting van het scherm uitkomt op het wat bizarre formaat van 28,165 inch. Ook qua resolutie heeft het ontwikkelteam ietwat moeten inbinden. Met een resolutie van 4,5K komt de Surface Studio display net iets te kort om Apple’s nieuwste 5K-schermen bij te benen. Maar goed, dat betekent dat je nog steeds 13,5 miljoen pixels hebt om je beeld mee te vullen. Lijkt me best redelijk.

Surface Dial

Interageren met het Surface Studio display kan je natuurlijk met je vingers (het is een giga touch screen) of met de Surface Pen (vergelijkbaar met de pen van de Surface Pro 4 tablet)… of je kiest voor de optionele, maar mega coole Surface Dial. De Surface Dial doet wat denken aan een ouderwetse draaiknop van een stereo-installatie. Je pleurt het ding op de Surface Studio display en meteen vormt er zicht een cirkelvormige menustructuur rondom de omtrek van de Dial. Met de Dial kan je razendsnel doorheen menu’s scrollen, een timeline doorlopen of tinten pikken uit een kleurpallet. De Surface Dial is onderaan voorzien van een zachte rubber zodat het ding niet van het scherm glijdt. Handig, handig… Bovendien kan je de Dial gebruiken in combinatie met de Pen. Je kan dus kleur selecteren met je ene hand, terwijl je tekent met de andere. Geef toe, hoe cool is dat!

https-blueprint-api-production-s3-amazonaws-com-uploads-card-image-260915-screen_shot_2016-10-26_at_12-04-38_pm
Kleurtjes selecteren met de ene hand. Tekenen met de andere. Met de Surface Dial kan het.

Photoshop en AutoCAD

Om optimaal met de Surface Dial te werken, moet de software voorzien zijn van specifieke Dial controls. De Surface Studio komt standaard met een reeks ‘Dial’-ready apps zoals de teken app Sketchable en de 3D sketch app Mental Canvas. Naar verluidt, is Microsoft momenteel in onderhandeling met oa. Adobe en Autodesk om respectievelijk Photoshop en AutoCAD te voorzien van Dial menu’s en controls. Al kan je bepaalde, algemene functies ook zonder specifieke aanpassingen van de software uitvoeren met de Surface Dial. Dan hebben we het over handelingen zoals undo/redo en zoomen in Photoshop.

Hebbeding

Het mag duidelijk zijn dat Microsoft met de Surface Studio een absoluut hebbeding in het gamma heeft. De machine ademt creativiteit en heeft een betoverende aantrekkingskracht. Het is het soort product dat je verwacht van een designbedrijf zoals Apple. Van Apple gesproken. Plots ziet onze Mac Pro (aka. ‘den thermos’) er toch wat miezerig uit. Hopelijk is dit voor het merk met het appeltje een aanzet om zelf ook uit de kast te komen met een kick-ass opvolger voor de huidige Mac Pro, die toch al ruim 3 jaar ongewijzigd in het winkelschap staat.

De Microsoft Surface Studio komt in drie configuraties:

  • Het instapmodel ($2,999) heeft een Intel Core i5 processor, 8GB RAM, Nvidia GeForce GTX965m GPU (2GB) en 1TB opslagcapaciteit.
  • Het middenmodel ($3,499) heeft een Intel Core i7 processor, 16GB RAM, Nvidia GeForce GTX965m GPU (2GB)en 1TB opslagcapaciteit.
  • Het topmodel ($4,199) heeft een Intel Core i7 processor, 32GB RAM, Nvidia GeForce GTX980m GPU (4GB) en 2TB opslagcapaciteit.
  • Voor de optionele Surface Dial betaal je $ 99 extra.

De Surface Studio is vandaag te koop via pre-order op MicrosoftStore.com. In de loop van 2017 zou de Surface Studio breder beschikbaar moeten zijn in oa. Microsoft Stores en geselecteerde Best Buy locations.

 

6 gedachten over “Microsoft, het nieuwe Apple”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *