Nog choco

Ferrero werkte samen met Ogilvy & Mather Italia om met een wel heel opmerkelijk verpakkingsontwerp op de proppen te komen voor de gekende pot Nutella…

7 miljoen unieke potten choco

Dat is het resultaat van een AI-toepassing waarbij een algoritme uit een database van patronen en tinten een massa aan ‘ontwerpen’ distilleerde om de gekende en geliefde chocopot op te fleuren.  De potten uit deze Nutella Unica-campagne werden uitsluitend verkocht in Italiaanse supermarkten en waren, aldus Ogilvy & Mather, in welgeteld één maand compleet uitverkocht. Slecht nieuws dus voor de verzamelaars.

Nutella Unica

En ja, eigenlijk is het hazelnootpasta. Ik weet het. Maar iedereen zegt toch gewoon choco tegen Nutella. Of niet soms? Soit. Laten we semantische discussie maar achterwege laten. Deze Nutella Unica-campagne is opmerkelijk omdat er met software iets gerealiseerd werd, wat met menselijk bloed-zweet-en-tranen onmogelijk had gekund. Hoe lang zou het wel niet duren om 7 miljoen variaties te creëren van een ontwerp? Zoiets is simpelweg… onmogelijk.

Artificieel intelligente hocus-pocus

Als ontwerpers zijn er twee manieren om hier naar te kijken. Enerzijds zou je kunnen stellen dat algoritmes en andere artificieel intelligente hocus-pocus met ons werk gaat lopen. Net zoals dat in het verleden het geval was met de industrialisering en automatisering, zal ook de komst van AI in ontwerp-land gepaard gaan met banenverlies en jobs die plotsklaps niet meer relevant zijn. Dikke pech dus voor de vormgever.

Onontgonnen terrein

Anderzijds belooft de komst van AI ook heel wat moois. Door op een creatieve manier om te springen met deze intelligente tools opent zich een geheel nieuw scala aan mogelijkheden en toepassingen. We zullen in staat zijn ontwerpen te generen en visuele stijlen te ontplooien die nooit eerder konden worden gecreëerd. Daar kan je toch alleen maar blij om zijn…

Al blijft het natuurlijk wel leuk om zelf, ’the old fashion way’, een leuke verpakking te ontwerpen voor een pot choco. Dàt zie ik zo niet meteen veranderen.

 

2 gedachten over “Nog choco”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *