Pissjar Sans

Letterontwerp… het is een miskende kunstvorm. Het geduldig uitkerven van schreven, de subtiele balans tussen dik en dun, het gracieuze spel van stokken en starten. Think again! De mannen van Pissjar houden er zo hun eigen manier van letterontwerp op na.

Pissjar Sans

Yep, dees is echt een zeikfont. En dan heb ik het voor de verandering eens niet over de Comic Sans. Nee, nee… de leden van de Zweedse punk band Pissjar hebben naar aanleiding van de release van hun eerste album ‘Apathy & Cheap Thrills’ een lettertype ontworpen met als basisingrediënt… urine.

Stevige bekkenbodemspieren

Ruim zes maanden van gecontroleerd wateren en in totaal 300 ‘sessies’, waren er nodig om het hele alfabet bij mekaar te pissen. Eenmaal de letter op de drager gesproeierd, hadden deze creatieve wildplassers exact 5 seconden om het frame te fotograferen alvorens de letter volledig wegtrok. Vervolgens werden de beelden gevectoriseerd en werd alles netjes samengebracht met font editing software. Hoe het zit de kerning van specifieke letterparen is niet gepreciseerd. Een kwestie van goed mikken, lijkt me.

Spetterende eindejaarskaart

Het resultaat mag er trouwens best wezen, vind ik. Niet meteen iets voor een fijnbesnaarde uitnodiging, maar als je eens iemand in de zeik wil nemen met een originele foutkeuze voor een spetterende verjaardagskaart… waarom niet 🙂

Gratis download

Voor wie staat te trappelen om dit klaterende lettertype uit te proberen, is er goed nieuws. Je kan de Pissjar Sans gratis downloaden van de website van de band. Er is wel maar één gewicht. Je zou het de Pissjar Regular kunnen noemen. Vermoedelijk moet voor een Bold de alcoholinname (punkers drinken immers geen water) gevoelig opgedreven worden. Een Condensed lijkt me weinig waarschijnlijk en een Light vraagt wellicht een kleiner sproeiertje…

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *