VIGC pakt opnieuw uit met sterk jaarcongres

Zal ik even een open deur intrappen: onze tijd is kostbaar. Deadlines moeten gehaald worden, klanten bediend en drukwerk uitgestuurd… Redenen genoeg dus om niet naar een event zoals Het Congres van VIGC te gaan. Toch ben ik blij dat ik hier wel tijd voor heb vrij gemaakt. En dit is waarom…

Potige inhoud

Vorig jaar mochten we genieten van onder andere Gino Van Ossel en Steven Van Belleghem. Ook dit jaar werd het publiek verwend met relevante cases en inspirerende key notes.

René de Heij van Probo: wij focussen ons uitsluitend op productie en fulfilment.

Persoonlijk heb ik heel wat opgestoken van René de Heij van Probo.nl. Probo is een Nederlandse specialist in signalisatie. Elke dag drukt Probo op maar liefst 115 verschillende materialen en komen er 15.000 bestanden (!) binnen. Interessant is dat Probo er resoluut voor kiest om te werken via een netwerk van resellers. “Als Ahold bij ons aanklopt, verwijzen we hun netjes door naar een van onze klanten”, aldus René de Heij. Het bedrijf is volledig gefocust op productie en fulfilment. En met succes. Probo telt niet minder dan 230 medewerkers en kan een jaarlijkse groei van maar liefst 35% voorleggen. Gegarandeerd dat heel wat aanwezigen daar meteen voor willen tekenen.

Peter Gunning: binnenkort ook Nettl stores in België

Het contrast met de aanpak van Peter Gunning van Nettl kan nauwelijks groter zijn. Nettl is een Brits print bedrijf dat er een heel aparte marktbenadering op na houdt. Op het moment dat heel wat retailzaken het voor bekeken houden, werken ze bij Nettl gestaag aan de uitbouw van een hele keten van print & design shops. En ja, ze hebben ook plannen voor België en Nederland.

Zerocopy: gratis cursussen kopiëren voor studenten

Het verhaal van Maxime Carpentier van Zerocopy kan je dan weer een schoolvoorbeeld noemen van disruptief ondernemen. Wie verdient er nu iets aan het gratis kopiëren en uitleveren van cursussen voor studenten? Zerocopy bewijst dat het kan en Maxime Carpentier neemt ons mee op zijn reis van wild idee tot schaalbaar en rendabel bedrijf.

Een andere invalshoek

Wat ik zo leuk vind aan Het Congres van VIGC is dat er elk jaar wel een spreker op het programma staat die je niet meteen associeert met de grafische branche maar die wel zorgt voor een frisse kijk. Dit jaar was die rol weg gelegd voor durfal Cédric Dumont. Eén van de bekendste basejumpers ter wereld, high performance psychologist voor topatleten en, zo blijkt, begenadigd spreker.

Cédric Dumont: angst bestaat in het verleden en nog meer in de toekomst. In het nu bestaat er geen angst.

Kijk, ik heb het niet zo begrepen op consultants die aan de hand van mooie schema’s en een duur jargon vertellen hoe wij, ondernemers, onze zaak moeten runnen terwijl hun ervaring beperkt blijft tot de oprichting van hun eigen consultancy bedrijfje. Mensen zoals Cédric Dumont daarentegen spreken vanuit eigen ervaringen en distilleren daaruit een reeks aanbevelingen waar je echt wat aan hebt. En, ja, daar heb ik wel oren naar. Met een aanstekelijk enthousiasme vertelt Cédric ons hoe we onze angsten kunnen controleren, hoe we sneller in de ‘flow’ raken om betere resultaten te bereiken en hoe we kunnen groeien door meer risico’s te nemen. “Mensen denken soms dat ik een soort death wish heb. Niets is minder waar. Hoe meer berekende risico’s ik neem, hoe meer ik me in leven voel”, vat Cédric Dumont samen.

Panelgesprek aan evaluatie toe

Een geslaagde editie, dus? Absoluut. Sterke inhoud, inspirerende key notes en een vlekkeloze organisatie. Al is er een ruimte voor verbetering. Het panelgesprek kwam niet echt van de grond ook al deed moderator Ed Bogaert er alles aan om de discussie aan te zwengelen. Dit deel is volgens mij toe aan een grondige evaluatie. Misschien is een meer intieme setting wat geschikter om tot een echte discussie te komen…

20 jaar VIGC

Lode Vlayen, directeur van VIGC, heeft ons voor volgend jaar opnieuw een spetterende editie beloofd van Het Congres. VIGC heeft duidelijk de ambitie dit event op te schalen tot een niet te missen afspraak voor elke grafische professional. We mogen trouwens wat extra verwachten want volgend jaar viert VIGC zijn 20-jarig bestaan. Alvast een dikke proficiat, mannen. En… keep up the good work.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *