The Big Draw 2017

The Big Draw 2017

The Big Draw is een wereldwijd tekenfestival dat doorgaat van 1 tot 31 oktober 2017. Tentoonstellingen, events en workshops, iedereen slaat aan het tekenen. Cool!

Tekenen is belangrijk

Zoals de titel van dit filmpje al doet vermoeden is tekenen wel degelijk belangrijk. Hetzij als uitdrukkingsmiddel, hetzij om een idee te visualiseren, te droedelen, te schetsen, te ontspannen … redenen genoeg.

In de kleuterklas leren we het al. Kleuren, tekenen, knippen en plakken, vormelijk bezig zijn. Helaas gaat dit gedurende de schoolcarrière achteruit (of je moest een specifieke richting volgen). Alsof het kunnen schetsen van een gedachte, een idee niet meer belangrijk is. En neen, het hoeft geen kunst met een grote K te zijn! Waar was het ook alweer dat ze leerkrachten terug leren schetsen? Puur omdat een schets zoveel meer duidelijk maakt dan wat tekst. Een initiatief dat ik alleen maar kan toejuichen.

The Big Draw

In Londen start in 2000 The Campaign for Drawing met een nevenproject, The Big Draw. Internationaal en jaarlijks in oktober. Over de hele wereld worden steden uitgedaagd om te tekenen. ‘Tekenen verbindt’ zeggen ze. Barcelona, Kaapstad, Budapest, New York … iedereen volgt.

Ondertussen zitten we aan editie 2017. En of het leeft. De site is al enkele dagen niet meer te bereiken. Too much traffic?

Het thema is ‘living lines’, naar het weergeven van beweging. In de oertijd probeerden ze het al. Hoe vang je een bizon? Leg dat maar eens uit. Laag boven laag schilderden ze in hun grot. En in feite doen we het nu min of meer op de zelfde manier. Frame per frame. Stop motion. Tekenen zelf is ook beweging. Oog-handcoördinatie, plus wat in je zit, wil je naar buiten brengen. Expressie!

The Big Draw 2017

Drawing Days Gent

In Gent heb je Drawings Days, een organisatie onder de koepel ‘Kunstwerkt’. Iedereen aan het tekenen krijgen, dat is de bedoeling volgens Katrien Bogaerts. ‘Vroeger deden we mee met The Big Draw, zo hadden we events in Leuven (2014), Antwerpen (2015) enz. Nu willen we het echt laagdrempelig en binnen de beeldende kunsten houden en in één stad: Gent’. Een verschil met de visie van the Big Draw, waar de nadruk ligt op tekenen als een middel, ziet Katrien het eerder als een expressie, gericht op het visuele.
Drawing Days Gent gaat door van vrijdag 29 sept. tot en met zondag 1 okt.
Interesse? Kijk even op drawingdays.be/

Drawing Days Gent 2017

JumpLine:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *