Quantum blue

In de zoektocht naar het blauwste blauw werd onlangs een belangrijke stap gezet. Maak kennis met ‘quantum blue’, niets minder dan het blauw van de toekomst.

Quantum blue

Nieuwe kleurtjes zijn altijd leuk. Eerder hadden we al Vantablack als het ultieme zwart, nu hebben we dus Quantum Blue als het blauwste blauw. In het Lawrence Berkeley National Laboratory (California, USA) creëerde kunstenares Olga Alexopoulou samen met kleurexperte Maria Chatzidakis (Universiteit van West Attica, USA) en een hele rits lokale bollebozen het ‘blauw van de toekomst’.

Quantum blue, het blauwste blauw tot op vandaag © Olga Alexopoulou

Creatieve kruisbestuiving

Quantum blue is het resultaat van een creatieve kruisbestuiving tussen nanowetenschap en het artistieke milieu. Het nieuwe pigment is immers opgebouwd uit… quantum dots. Die quantum dots zijn een soort van kunstmatige nanokristallen en vormen een compleet nieuwe categorie van materialen. Quantum dots kenmerken zich door hun helderheid en extreme puurheid van kleur.

Op zoek naar het blauwste blauw © Olga Alexopoulou

Blauwe uurtje

Inspiratie voor Quantum blue putte Olga Alexopoulou uit het bij fotografen gekende ‘blauwe uurtje’. Dat filterdunne moment net na zonsondergang wanneer het landschap gehuld wordt in een heldere, blauwe gloed. Quantum blue lijkt inderdaad ook echt te stralen. Onder UV-licht, licht het zelfs helemaal op.

Quantum blue licht op onder UV-licht © Olga Alexopoulou

Artistieke toepassingen

Het team heeft ruim een jaar gewerkt aan Quantum blue. Het nieuwe pigment zal voor het eerst publiekelijk te aanschouwen zijn in de UltraSuperNew gallery in Tokyo in Maart 2019. Olga Alexopoulou ziet vooral artistieke toepassingen voor haar blauwste blauw, maar ik denk dat dit blauwtje in het grafisch ontwerp ook wel eens een hoogvlieger kan worden. Misschien moeten we Olga even het nummer van Pantone doorgeven…

Dit schilderij is voorlopig de enige artistieke expressie waarbij gebruik gemaakt is van Quantum blue © Olga Alexopoulou

Een gedachte over “Quantum blue”

  1. En welke Pantone kleur zou je aan Olga willen voorstellen. De hoogste C-waarde uit Lch? En uit welke bibliotheek van Pantone zou je die halen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *