Volledig geautomatiseerde drukfabriek utopie?

PrintMediaNieuws – Is een volledig geautomatiseerde drukfabriek zonder ingrijpen van menselijk handelen echt mogelijk, of is het een utopie ondanks alle technologie die de branche tot haar beschikking heeft?

Asynchrone snelheid

Overal waar we als redactie komen zien we vele ‘handjes’ stapels papier overzetten tussen diverse schakels van het gehele productieproces. Natuurlijk mooi voor de werkgelegenheid, alhoewel je je kunt afvragen of urenlang dezelfde handelingen uitvoeren wel zo gezond is voor geest en lichaam.
De vraag is echter of die handjes überhaupt vervangen kunnen worden door geautomatiseerde ‘doorgeef functies’. Belangrijkste belemmering is de asynchrone snelheid van de verschillende deelprocessen. Print- en drukmachines kunnen weliswaar hoge snelheden halen, vaak zijn de bewerkingen in de nabewerking te divers, complex en daardoor op zijn minst een belemmerende factor in de doorloopsnelheid.

Asynchrone snelheden in het totale proces maken volledige automatisering zeer complex, robots met kunstmatige intelligentie zouden wacht- en bufferfuncties ‘suboptimaal’ kunnen invullen

JDF

Workflow management, al dan niet met JDF, zet weliswaar de wachtrijen klaar tussen diverse schakels en instellingen worden naar de verschillende bewerkingsfasen ‘gebracht’, ook in de nabewerking. Maar in verreweg de meeste gevallen zijn het de ‘handjes’ die voor de invoer van de volgende processtap zorgen. Zelfs de meest moderne volautomatische  CTP systemen leveren uiteindelijk een reeks platen af, die in verreweg de meeste gevallen ‘met de hand’ in persen moeten worden geplaatst. En dat terwijl de pers zelf inmiddels een huzarenstukje aan automatiseringsmogelijkheden biedt. Maar de stapels papier die worden geleverd moeten doorgaans wachten op menselijk handelen voor de volgende fase in het proces.

Dit artikel werd overgenomen van onze collega’s van printmedianieuws. Verder lezen? Dat kan op de website van printmedianieuws.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *