QuarkXPress 2015

Op 28 april heeft Quark Software Inc. de beschikbaarheid aangekondigd van QuarkXPress 2015, een ‘major release’ van Quark’s programma voor page lay out en grafische creatie. En wat blijkt? Best een verleidelijk aanbod, maar waar heb ik die dongles nu toch gelaten?

Als u nu denkt: ‘Quark? Zijn dat ontbijtgranen’, dan is de kans groot dat u bent opgegroeid in het post-XPress-tijdperk. Voor Adobe met de Creative Suite op de proppen kwam, zwaaide het eigenzinnige en wat arrogante Quark de scepter over het grafische koninkrijk. Toen Adobe aankondigde dat je voor de prijs van een enkelvoudige Quark-licentie meteen Photoshop, Illustrator en het nieuwe Indesign kon krijgen, was dat rijk van Quark snel uit. In recordtempo schakelde de creative gemeenschap om naar Indesign en QuarkXPress bleef verweesd achter als design tool in de niche-markt van de grote uitgevers.

Splash screen QuarkXPress 3.31 (1994)
Splash screen QuarkXPress 3.31 (1994)

 

Toch is de ontwikkeling van QuarXPress nooit stopgezet. De wijdverspreide versie 3.xx werd continu bijgewerkt tot de recente versie 10. En nu komt Quark dus met een compleet nieuwe versie onder de noemer ‘QuarkXPress 2015’. En wat blijkt? XPress is bijzonder goed bij de tijd: een snelle 64-bit architectuur voor een maximaal gebruik van de aanwezige RAM, Verified PDF/X-4 output, ondersteuning voor fixed layout interactieve eBooks (EPUB3 en Amazon KF8), automatisch genereren van voet- en eindnoten, snellere Table Tool en verbeterde Excel-integratie… Klinkt goed, niet?

 

Of Quark met deze release zijn dominante positie terug kan veroveren? Nee, natuurlijk niet. Die strijd is gestreden. Toch maakt Quark het bijzonder verleidelijk. Zo kan je uitzonderlijk upgraden vanaf de vroege versie 3.xx uit de jaren ’90 voor de prijs van 399 EUR (excl. BTW). Een full licence kost je 999 EUR (excl. BTW), maar is éénmalig en dus zonder maandelijks abonnement. Daarbovenop biedt elke licentie van QuarkXPress ‘dual activation’ wat betekent dat je eenzelfde licentie op twee machines kan installeren. Mac of PC, maakt niet uit. Misschien toch de moeite om die oude serienummers even op te duiken.

For old times sake: de fameuze Alien Delete Easter Egg in QuarkXPress (teken een lege tekstbox en gebruik vervolgens al je vingers én neus om volgende shortcut in te geven: Cmd+Alt+Shift+K). Video tip: blijven kijken tot op het einde.

 

JumpLine: www.quark.com/Products/QuarkXpress/

JumpLine: shopew.quark.com

Een gedachte over “QuarkXPress 2015”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *