Rent a font

Al die dure lettertypes beu? Maak kennis met Fontstand, een initiatief van enkele verlichte type designers die ons verrassen een heel nieuw licentiemodel. Waarom fonts kopen als je ze ook kunt huren? Da’s nog eens een idee.

Kort gezegd: op Fontstand huur je lettertypes in plaats van ze te kopen. Het leuke aan Fontstand is dat je lettertypes eerst een uurtje kan uitproberen alvorens geld uit te geven.  OK, op traditionele font sites heb je ook de mogelijkheid om in je browser tekst in het gewenste lettertype te zetten. Maar dat is eigenlijk niet wat je wil.  Fontstand bied je de mogelijkheid om lettertypes echt uit te proberen, in gelijk welke app, alvorens tot ‘aankoop’ over te gaan. En ‘aankoop’ is hier eigenlijk geen goed woord, want je huurt het lettertype, voor zo’n 10% van de aankoopprijs, voor een minimale termijn van één maand. Is het project afgerond en heb je het lettertype niet langer nodig, dan zet je eenvoudigweg je licentie stop en het font wordt netjes uit je systeem verwijderd. Heb je later het betreffende font toch nog nodig? Gewoon reactiveren. Simpel. Huur je een font voor een totale periode langer dan 12 maanden, dan wordt het permanent beschikbaar in Fontstand en kan je het ook downloaden en installeren zoals elk ander lettertype.

Fontstand is een initiatief van de onafhankelijke type designers Andrej Krátky, Peter Biľak en Ondrej Jób. Verwacht dus niet de klassiekers uit de grote bibliotheken als Adobe Typekit of Monotype. Maar dat wil niet zeggen dat Fontstand niets te bieden heeft. Je vindt er duizenden fonts van meer dan 20 type foundries uit 12 verschillende landen. In de lijst herkennen we onder andere Typotheque en LettError Type (beide uit Nederland), maar je vindt ook minder gekende uitgeverijen als DSType (Portugal), Urtd (Slovakije) of Typonine (Kroatië) in de portfolio van Fontstand. En dat is goed. Dat betekent immers dat Fontstand lettertypes ‘for rent’ heeft die niet al 100 keer eerder zijn gebruikt.

Om Fontstand te gebruiken, dien je wel de standalone app te installeren. Die app is er enkel voor OS X (10.9 of later). Hou er ook rekening mee dat Fontstand enkel desktop fonts ondersteunt. Webfont licencing is niet beschikbaar.

JumpLine: Fontstand

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *