Uitgelicht: Hans Claesen van C-works

In onze reeks ‘uitgelicht’ gaan we op zoek naar markante ondernemers, authentieke creatieven en grafische pioniers. Het is social media professional Hans Claesen van C-works die voor ons de spits afbijt.

We ontmoeten elkaar in de groene omgeving van het hoofdkantoor van C-works in Mol. Hans Claesen, van opleiding informaticus, startte in ’98 met het ontwikkelen van websites. “Voor en na de uren en in het weekend”, schetst Hans. In 2003 werd Hans voltijds zelfstandig en richtte hij het communicatiebureau Go4It op. Na een doorstart in 2007, koos Hans in 2012 voor een andere piste. “Het was tijd voor iets anders”, vertelt Hans. “Bij C-works vertrekt alles vanuit de visie, missie en strategie van onze klanten. In onze aanpak houden we verregaand rekening met specifieke doelgroepen en concrete bedrijfsdoelstellingen van onze klant. Eenmaal dat duidelijk is, stellen we een marketing- en communicatieplan op dat we vertalen in een concreet concept en een uitgebalanceerde mediamix. C-works werkt hiervoor samen met een uitgebreid netwerk van professionals van HR-consultants tot webdeveloppers.”

Bij C-works vertrekken we vanuit de bedrijfsdoelstellingen van onze klanten.

Om zijn nieuwe bedrijf van de grond te krijgen startte Hans met een blog doorspekt met concrete tips rond communicatie, social media, content marketing… “Na een eerste maand van regelmatige posts, had ik eigenlijk nog niet zo veel resultaat. Maar geleidelijk aan kwam daar verandering in. Blog posts werden opgemerkt door klassieke media en vakorganisaties  en al vrij snel volgden ook effectief de eerste klanten. Nu kan ik zeggen dat zo’n 80% van onze nieuwe klanten via Google bij ons terecht komen.”

Hans-2
Zo’n 80% van onze nieuwe klanten komt via Google bij ons terecht.

Welke evolutie merkt Hans in het gebruik van tools en oplossingen? “Er is een duidelijke verschuiving te merken naar Open Source oplossingen. Webmasters durfden vroeger al eens volledig eigen, gesloten systemen te ontwikkelen waarvan ze de broncode angstvallig afschermden om hun klanten aan zich te binden. Die tijd is voorbij. Open Source toepassingen hebben gezorgd voor een democratisering. Het is vandaag makkelijker én goedkoper geworden om CMS-systemen op te zetten en te onderhouden”, schetst Hans. Of Hans ook enkele nuttige tooltips voor ons heeft? “Zelf ben ik een fan van Feedly (gratis App voor iOS, Android en Kindle) voor het opvolgen en sharen van RSS-feeds. Ook HootSuite (App voor iOS en Android) heeft een vaste plek op mijn iPad. HootSuite laat je toe sociale mediacampagnes te plannen en te beheren over verschillende kanalen zoals Twitter, Facebook, LinkedIn en Google+ vanaf een centraal webgebaseerd dashboard. Facebook is eerder een visueel kanaal, waar bij Twitter de focus ligt op actualiteit. Instagram is eerder een kanaal op een bepaalde beleving weer te geven of inspiratie op te doen.” Het mag duidelijk zijn, deze man kent zijn Social Media.

Op vlak van design ziet Hans een herkenbare trend naar ‘flat design’. “Overbodige franjes moeten eraan geloven. Websites zijn helder, duidelijk en to-the-point. Het nadeel is dat websites meer en meer op mekaar beginnen te lijken. Vormgeving is functioneel en staat ten dienste van de informatie. Vroeger was dat wel eens omgekeerd. Denk bijvoorbeeld aan de herkenbare en typische Flash-sites. Op inhoudelijk vlak zie ik een toenemend belang van content marketing. Een mooi voorbeeld daarvan is de communicatie van Colora. In hun magazine vind je tal van tips & tricks en op hun Instragram kan je inspiratie op doen. Colora biedt concrete informatie die nuttig en relevant is. Een mooie case”.

Content is King. Content marketing wint aan belang.
Content is King. Content marketing wint aan belang.

Nog een avies voor startende ondernemers? “Probeer vooruitziend te blijven. De manier van werken en de tools van vandaag zijn niet die van morgen. Het is belangrijk om attent te blijven, de trends en evoluties op te volgen en continu bij te leren. En als je de kans hebt, ga dan ook eens over de grenzen kijken”, besluit Hans.

Bedankt Hans voor het fijne gesprek en succes met C-works.

JumpLine: C-works

JumpLine: Hans’ presenaties op SlideShare omtrent sociale media

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *