Super Resolution

Boost de resolutie van je beelden met Super Resolution, de nieuwe wonder-feature van Adobe in Camera Raw. Hier is hoe het werkt…

Van 16 naar 64 megapixels

Gedaan met dat eeuwige gemekker over beelden met te weinig resolutie… Super Resolution laat je toe de lineaire resolutie van je beelden te verdubbelen. Dit betekent dat het nieuwe bestand tweemaal zo breed is en tweemaal zo hoog is, wat neerkomt op vier maal het totaal aantal pixels… Een bronbestand van 16 megapixel is na de Super Resolution-behadeling dus 64 megapixels groot. Wauw!

Machine learning

Super Resolution werkt anders (lees: slimmer) dan de traditionele technieken voor upsampling. Dankzij intensieve machine learning op basis van miljoenen foto’s heeft de tool geleerd om beelden op een intelligente manier te vergroten en daarbij zuivere randen en belangrijke details te vrijwaren. Een gevolg is dat je Super Resolution maar één keer kan toepassen op een beeld. Je kan de techniek dus niet eindeloos herhalen in de hoop zo een gigantisch bestand te verkrijgen. Wel kan je het resultaat alsnog upsamplen in Photoshop met de gekende technieken.

Kies voor Enhance uit het context-menu (CTRL-click op je beeld) om Super Resolution te activeren.
De preview geeft je een idee van het eindresultaat.

Super Resolution werkt het best met RAW-bestanden, die bevatten immers de meeste informatie. Al kan je er ook JPG’s, PNG’s en TIFF’s mee opblazen. De output van de Super Resolution-behandeling is een nieuw DNG-bestand. Camera RAW heeft momenteel een beperking van 65.000 pixels aan de lange zijde en 500 megapixels. Dreigt het je eindresultaat daarboven uit te komen dan zal Super Resolution niet werken.

In onderstaande video demonstreert Julieanne Kost van Adobe hoe je Super Resolution gebruikt. Echt wel poepsimpel…

Super Sampling maakt volop gebruik van de GPU. Hoe recenter je graphics processor, hoe beter. Vooral GPU’s geoptimaliseerd voor CoreML en Windows ML, zoals de Neural Engine op de Apple M1 chip, leveren hier heel goede resultaten (seconden verwerkingstijd in plaats van minuten).

Enkel in Camera Raw

Voorlopig is Super Resolution enkel te vinden in Camera Raw. Bevestigd is dat de feature ook in Lightroom en Lightroom Classic zal opgenomen worden. Of Super Resolution ook in de Camera Raw Filter in Photoshop zal geïntegreerd worden is niet duidelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *